Caini de rasa

la ei acasa
 

Rase de Caini:


  Airedale Terrier
  Akita
  Amstaff
  Basset Hound
  Beagle
  Bichon Bolognese
  Bichon Frise
  Bichon Havanez
  Bichon Maltese
  Border Collie
  Boxer
  Brac German
  Briard
  Bruxelles Griffon
  Bull Terrier
  Bulldog Englez
  Bulldog Francez
  Bullmastiff
  Cane Corso
  Caniche Pitic
  Chihuahua
  Chow-Chow
  Ciobanesc Caucazian
  Ciobanesc de Berna
  Ciobanesc German
  Cocker Spaniel
  Collie
  Dalmatian
  Doberman
  Dog Argentinian
  Dog de Bordeaux
  Dog German
  Fox Terrier
  Golden Retriever
  Husky Siberian
  Jack Russel Terrier
  King Charles Spaniel
  Labrador Retriever
  Malamut de Alaska
  Mastino Napoletano
  Mops
  Pechinez Imperial
  Pinscher Pitic
  Pointer Englez
  Pomeranian
  Pudel
  Rottweiler
  Saint Bernard
  Samoyed
  Schnauzer Pitic
  Schnauzer Urias
  Setter Englez
  Setter Irlandez
  Shar-Pei
  Shih-Tzu
  Teckel
  Terra Nova
  Vijla Maghiara
  Westie
  Yorkshire Terrier


Cum se face identitatea unui catel ?

Cum se face identitatea unui catel ?

 

Cand se naste cainele nu stie ca este caine.El va trebui sa-si insuseasca acest lucru.Trebuie sa invete ca apartine speciei canine.

 

Identitatea este un concept

Identitatea este un concept.Ceea ce ii permite catelului sa ajunga la identitatea speciei si la constiinta propriului corp este inteligenta.Insa oamenii de stiinta sunt sceptici in ceea ce privestea capacitatea cainelui de a-si forma o constiinta de sine .Omul stie ca este o fiinta umana,isi recunoaste imaginea in oglinda si spune:”eu sunt” .Cainele nu poate face asta.

 

Cainele se identifica prin conceptul speciei sale

Partenerii trebuie sa se recunoasca intre ei,sa se inteleaga si sa se imperecheze pentru a supravietui ca specie.Pentru a nu-i omora si cateaua trebuie sa-si recunoasca puii.

Pentru ca acest lucru sa se intample este necesar ca un caine sa recunoasca alti caini.Daca nu s-ar intampla asta i-ar vana si i-ar manca sau I s-ar face frica de ei si ar fugi.

Majoritatea cainilor se recunosc unii pe altii,comunica suficient de clar pentru a se face intelesi,se reproduc si isi cresc puii fara probleme.Specia canina se comporta bine.Dovada sta faptul ca toate aceste mecanisme functioneaza optim,dar nu perfect.

Surprinzator este atunci cand un yorkshire curteaza un caine de turma de Flanda sau cand un dog german incearca sa se acupleze cu un bichon maltez.

Un caine ii recunoaste pe aproximativ toti cainii ca apartinand speciei canine.Notiunea de apartenenta la grup este o notiune abstracta.

Indiferent de pozitia lor,un caine recunoaste alti caini:in picioare,asezat,culcat,indiferent de marimea spatiului.un caine apartine speciei canine,dincolo de varsta,rasa,marime sau sex.

 

Catelul trebuie sa invete ca apartine rasei canine

Catelul trebuie sa dobandeasca conceptul de caine,nu se naste cu el.Aceasta achizitie are loc inaintea varstei de 14-16 saptamani.Achizitia conceptului amintit devine extrem de dificila.Aceasta este perioada dezvoltarii si organizarii creierului.

Conceptul de apartenenta la specia canina este inscris in structura creierului catelului inaintea varstei de 16saptamani.

Exista doua varste importante:

1.      La varsta de 6 saptamani catelul nu a achizitionat complet conceptul de identitate

2.      Dupa varsta de 14-16 saptamani catelul nu mai poate achizitiona acest concept.

Daca un catel de 6 saptamani este izolat de alti caini de-a  lungul vietii sale ii va fi greu sa comunice cu alti caini.iar un caine izolat de semenii sai isi poate recapata capacitatea de a comunica daca este introdus intr-un alt grup inaitea varstei de 12 saptamani sau daca este fortat sa interactioneze cu alti caini prin intermediul jocului inainte de a implini 16 saptamani.

 

Testul oglinzii

Un catel mai mic de 16 saptamani vrea sa se joace cu imaginea sa in oglinda.El crede ca e un semen de-al sau,nu se recunoste.Nu va incerca sa se joace cu imaginea din oglinda daca nu va avea conceptul speciei canine.

Dupa varsta de 16 saptamani jocul cu imaginea din oglinda se atenueaza.,pentru ca imaginea are comportamente identice care il deruteaza si nu complementare.Astfel,cainele devine indiferent in fata imaginii.

 

Testul izolarii

Un caine mai mic de 12 saptamani,daca va fi inchis intr-o camera necunoscuta va urla deznadajduit.daca va gasi un reprezentat al speciei sale se va calma.acest test nu este determinant pentru ca el se va calma si in prezenta speciilor “prietene”.

 

Observarea in etologie

Exemplul lui Konrad Lorenz,urmat de boboci de gasca este suficient scopului nostru.El a remarcat ca bobocii de rata si cei de gasca urmeaza primul obiect pe care acestia il vad miscandu-se.La 15 ore de la eclozare apare acest comportamentde urmare si are repercursiuni importante,deoarece va orienta comportamentele sociale si sexuale ale pasarii fata de obiectul urmat in prima zi de viata..Este ca si cum bobocul s-ar identifica cu acest obiect ,fie ca este vorba de un om,o figurina de carton sau o closca..

Acest fenomen este numit “amprenta” sau “impregnare”.Si catelul suporta o impregnare a conceptului de specie canina. Cum va suporta el o dubla impregnare?

 

Identificarea anormala

Daca un catel va trai primele 16 saptamani din viata in absenta altot caini,el se ve impregna de specia cea mai apropiata de a sa,de mediul sau,cu care se joaca.In general este vorba despre specia umana.

De obicei aceasta situatie se intalneste la cateii orfani,hraniti cu biberonul.sau a celor adoptati preadevreme,in jur de 5 saptamani.Ce devin acesti catei?

Daca se joaca cu oamenii se vor impregna cu conceptul de specie umana.Prin urmare comportamentele sociale si sexuale vor fi orientate spre fiinta umana de sex opus.In prezenta unui caine,vor adopta comportamente de pradator sau de prada.Un mascul prost impregnat de specia sa va fi excitat de mirosul unei catele in calduri,dar nu se va imperechea cu aceasta.La fel,daca o catea nu se identifica cu rasa canina va refuza imperecherea.Daca se va folosi inseminarea artificiala exista riscul ca la nastere cateaua sa-si ucida puii sau sa-I raneasca.

Acest tip de caine va prezenta si o serie intreaga de tulburari comportamentale legate de deficiente in invatarea controlului de sine si a ritualurilor de comunicare.

Un caine se poate identifica cu specia umana,dar si cu pisica.Acest lucru a fost constatat in urma unui experiment in care niste catei Chihuahua au fost dati separat spre adoptie la familii de pisici,izolati de semenii lor.La 16 saptamani fugeau la vederea propriei imagini reflectate in oglinda,respingeau prezenta cainilor si o preferau pe cea a pisicilor.La pubertate preferau gesturoi de rut fata de pisici.

 

Un catel prost impregnat este pierdut pentru specie

Problemele de impregnare sunt inexistente in natura.Mediul uman a dus la aparitia lor si la decodarea mecanismelor acestora.Un animal slab impregnat de conceptul propriei specii isi perde capacitatea de reproducere,prin urmare este pierdut pentru specia sa din punct de vedere genetic.

Nume de caini


Nume de caini in ordine alfabetica. Aici poti gasi un  nume pentru catelul tau; Nume cu ...
 

Teste senzitive la caini, inainte de vanzare


 Pipaitul, la cainele de rasa se realizeaza astfel: mangaiati catelul, sa vedeti daca-i place. Ciupiti-l ...
 

Rase de Catei de varste diferite aflate in acelasi camin


  Integrarea unei rase de caine intr-o familie unde exista deja alta  rasa: Cainele adult poate fi ...
 

Caini de rasa si date privind educarea lor


   Cum procedam pentru a invata unele rase de caini sa nu faca in casa?   Stabiliti mai ...
 
Toate articolele despre caini de rasawww.caini-de-rasa.ro